Arizona - New Mexico


Phoenix here we come.
Onze auto kwam van Europcar die we bij Advantage car rental op moesten halen. Daar aan de balie het papierwerk afgehandeld en door naar de garage. Hier kregen we een sleutel ipv uitkiezen.
Uiteraard eerst even kijken of de wagen voldeed anders kunnen we altijd nog gaan vragen om een andere. We kregen de Hyundai Tucson. Prima midsize suv.


Aangzien we op 9 juni laat aan zouden komen en rekening houdend met het nog op moeten halen van de auto. Hebben we het eerste hotel vooraf al geboekt. Ivm de gebruikelijke jetlag kozen we voor een hotel net buiten de stad zodat we de volgende dag gelijk op weg konden en niet in een file terecht zouden komen.

We zaten in het Best Western Apache Junction inn.
Smorgens een lekker ontbijtje genuttigd en daarna wat boodschappen gedaan. De trip kan beginnen.


We rijden op 10 juni richting Roosevelt via de Apache Trail en komen langs een ghost town genaamd "Goldfield". Het is nog heel vroeg en er is bijna niemand. Alles is nog gesloten, maar dat geeft wel de ruimte voor foto's zonder vreemde.

We wandelen door het verlaten dorpje, waar  normaal gesproken de cowboys lopen. De Bank, Jail, Saloon en zelfs het Bordeel is aanwezig. Het is prachtig onderhouden. Hierna rijden we tussen de heuvels gevuld met hoge cactussen door naar Globe. We hebben nog wel wat tijd over gaan zoeken naar een Best Western op weg naar Tucson.
We vinden BW InnSuites Tucson Foothills Hotel & Suites


Op 11 juni gaan we op pad om nog meer cactussen te gaan bekijken. Er zijn twee Saguaro (Spreek uit: Sa Waaro) parken bij Tuscon. Oost en West. We doen eerst west.

Hier vinden we nog hogere en grotere dan we eerder op de heuvels zagen. Het oostelijke park is mooi, maar wat minder in vele opzichten zoals hoeveelheid en grootte van de cactussen.


Op de ochtend van 12 juni gaan we op weg naar Sabino Canyon. We gaan goed voorbereid op stap aangezien we de hike naar de Seven Falls willen maken.

Vol bepakt gaan we bij het visitor center wat info inwinnen. Daar wordt ons verteld dat door de lange droogte er geen water in de falls te vinden is. En het dus de zware hike niet waard is.

Plan B ging van kracht. Dit was het treintje nemen naar boven. Deze reed op en neer naar boven en je kon op verschillende plaatsen uitstappen en weer instappen. Wij lieten ons helemaal naar boven rijden en vanuit daar liepen wij door de prachtige canyon naar beneden. Ongeveer op de helft pakten we het volgende treintje verder naar beneden. Helaas rijdt dit treintje niet meer vanaf 1 juli 2018. Het bus systeem van de gemeente Tucson heeft dit overgenomen.


Na Sabino Canyon besluiten we Mt Lemmon op te rijden. Dit zou een mooie rit zijn en een geweldig uitzicht over de stad Tucson volgens tipgevers. Niets te veel gezegd. Een mooie weg de hoogte in. Bovenop de berg, zo'n 2700 meter hoog, is een klein dorpje. Daar is het tijd voor een lunch bij The Sawmill Run en wat wifi verkeer richting huis. Het uitzicht vanaf de berg is prachtig. Je kan in de verte zelfs het Airplane Boneyard zien. 


De volgende dag vertrekken we richting Chiricahua national monument. We nemen wel een enorme omweg om via Tombstone te rijden. Dit is een cowboy stadje / Straat. Zeker leuk om even doorheen te lopen. Wij waren er redelijk vroeg en was er nog niet veel open en of te doen.


Ivm tijd slaan we Bisbee, ook een cowboy dorpje, toch maar over voor de echt belangrijke zaken. Via de Davis road rijden we richting Chiricahua national monument. Volgens kenners was de Echo Trail een aanrader en dus gaan we op pad en lopen de echo trail een eind op. Tot vlak na de grotto's. Het lijkt een beetje iets weg te hebben van Bryce, maar dan zonder rode steen. Veel mooie vergezichten en rotsformaties. Geen moeilijke trail en zeker de moeite waard.


Na Chiricahua NM rijden we richting Wilcox. Eventueel om daar te verblijven.

Maar daar aangekomen viel het een beetje tegen en besluiten we door te rijden en onderweg wel te kijken hoe ver we komen richting Carlsbad. 


Rijdend van Wilcox richting Deming worden we dmv borden verteld wat we moeten doen bij een zandstorm. Het zicht kan dan heel slecht en gevaarlijk worden. Je ziet onderweg veel kleine zand tornadotjes. In Deming aangekomen wordt het plots toch echt serieus en gaan we de weg af en gaan wat eten om de storm af te wachten. Daar besluiten we om in Deming te overnachten bij Best Western.


De volgende dag rijden we vanuit Deming naar White Sands National Monument. Daar rijden we tussen de bergen met zand. Klimmen 5 stappen en zakken weer 3 naar beneden om uiteindelijk op een van de vele toppen te geraken voor een mooi uitzicht. Er zijn hikes, maar door de wind bestaat er geen pad dat je kunt volgen, en wordt je aangeraden om goed om je heen te kijken en te allen tijden je oriëntatie te weten. Zo apart om in deze duinen te lopen zonder zee.


Na het prachtige White Sands National Monument halen we het zand uit de schoenen en rijden we richting El Paso wat net in Texas ligt. Hier verblijven we in Best Western Sunland Park Inn.
Uiteraard gaan we even shoppen in de outlet mall.

Vanuit El Paso rijden we richting Carlsbad. Onderweg passeren we Guadalupe Mountains NP. Deze zien er ook indrukwekkend uit. We gaan de weg af en bezoeken het visitors centre en bekijken de film over dit park. Na de film besluiten we om niet verder het park in te gaan om de planning van die dag niet in de war te schoppen.

We rijden de 62 verder af richting Carlsbad.
Bij Whites City slaan we af naar de Carlsbad Caverns. Bij het visitors centre bereiden we ons voor op de wandeling door de grotten. Het zou er flink wat frisser zijn dan buiten. Dus vesten mee en wat water en snacks. 

Je kan lopend of met de lift naar beneden en naar boven. Of je kan lopend naar beneden en met de lift naar boven. Die laatste optie kiezen wij en lopen naar de ingang van de grot. Alwaar een serieuze stank je tegemoet komt van de vleermuizen stront. Eenmaal door de opening verdwijnt de geur, en kom je in de grote grot.

De kou valt reuze mee, zeker ook omdat je zelf al warm wordt van de wandeling. Het is een mooi aangelegd pad dat bijna alleen maar afloopt naar beneden. Je zakt langzaam af door de grotten en verbaasd je over de druipstenen. Je kunt ook nog kiezen voor een korte of lange hike. Ze komen beide uit bij de lift die je weer naar boven brengt.


Vanuit Carlsbad zijn we richting Roswell gereden. Onder het mom: Nu we er toch in de buurt zijn.

We zijn er even doorheen gereden, maar verder niet heel diep op in gegaan. We zochten het Best Western El Rancio Palacio op en aten bij Applebee's dat er tegenover zit.


De volgende morgen rijden we vanuit Roswell richting ABQ, ofwel Albuquerque. 
Het is erg slecht weer onderweg en het is ook best een saaie weg, dus lekker de satelliet radio aan en zingen maar. Op zoek naar een BW, kwamen we uit bij BW Plus Rio Grande Inn in ABQ.

In ABQ even door het old town gedeelte gereden. Het weer was er niet naar om er lopend doorheen te gaan helaas.

Daarna op zoek gegaan naar het Frontier Restaurant (website) dat we gezien hadden bij het tv programma "Man vs Food". Lekker gegeten, maar op tv kwam het toch net iets anders over dan in het echt. In het echt een beetje een vreetschuur zonder bediening. Een groot menu bord waar het je al een half uur kost om iets uit te kiezen. 

In ABQ willen we uiteraard met de Sandia Peak Tramway. Bij de vertrek hal nog even getwijfeld aangezien het erg bewolkt is. Na bijna weggelopen te zijn toch beslist om naar boven te gaan.

Tot net onder de wolken een mooi uitzicht over ABQ. Dan wordt het mistig om vervolgens in de dikke mist en nog geen 50 meter ver te kunnen kijken uit te komen op de top van de berg. De hiking trails op de berg zijn gesloten ivm de mist. De mist maakt het ook erg koud en we nemen de volgende tram weer naar beneden.

Na de Sandia Peak Tramway rijden we terug naar old town van ABQ. Het is downtown weer mooi weer geworden. En we vallen met onze neus in de boter aangezien er een bandje staat te spelen in de kiosk. Er zijn stoeltjes neergezet en het publiek is aan het dansen. Dansende mensen werden door de band beloond met een cd van de band. Lekker ff mensen kijken.

Vanuit ABQ rijden we via de 14 (Turquoise Trail) richting Santa Fe. Onder weg komen we door het kleine dorpje Madrid. Hier lunchen we bij "The Hollar" en kijken even wat rond. Hier zitten een paar leuke gezellige tentjes. Sommige met een live bandje. 

Als we verder rijden komen we bij Origami in the garden. Een sculpturen parkje van beelden die gemaakt zijn op de manier van origami.
Erg grappig om te zien. We gaan niet verder naar binnen en rijden door naar Santa Fe.
Hier is het te vinden.

In Santa Fe rijden we even een klein rondje om te zien wat er allemaal te zien is. We zoeken nog wat geocaches en gaan op weg naar ons hotel. De volgende dag bezoeken we Kasha-Katuwe Tent Rocks National Monument. Weer een park met een origineel rots gebergte. Er loopt een mooie hike doorheen naar boven. Deze hike gaan we doen.

Het is nog lekker vroeg en zeker niet druk in het park. Zo af en toe komen we wat mensen tegen die er nog vroeger waren dan wij. Bij het omgaan van elke hoek zien we weer een ander prachtig beeld. En zo lopen we een redelijk eenvoudig doch stijgende trail en komen we boven op een berg uit met een prachtig uitzicht.

Na de tentjes gaan we terug naar Santa Fe en bekijken we de rest van het dorpje. Hier op de foto onder het afdak zitten de native americans hun sieraden te verkopen. Voornamelijk met het hier bekende turquoise. We kijken even rond en hebben geen idee of het echt is of niet. De prijzen zijn toeristisch hoog. Geen idee of je hier belazerd wordt of niet.
We zoeken het hoger op voor een pizza en hebben een leuk uitzicht over town square. Goed toeven hier. De volgende dag is een flinke rit naar Farmington. Via de 550 en 64.Bisti Badlands

Een prachtig maanlandschap. Niemand te bekennen. Een waar paradijs om te verdwalen met alle gevolgen van dien. Op pad met een berg water, meusli repen en een GPS. 
Parkeren doe je op: N36º 15.552 W108º 15.103
Daar schrijf je jezelf in en bij terug komt weer uit. Dit wordt gecontroleerd zodat men weet wie er mogelijk nog ergens rond wandeld. Klik op de foto en op de foto's hieronder om de lokatie te zien in Google Maps. Onderweg kom je allerlei gekke rotsen tegen die je allemaal een naam kan geven. Maar dit zijn een paar van de gekste.

Bisti Badlands

N36° 15' 55.776' W108° 13' 44.354'

Bisti Badlands

N36° 16' 06.776' W108° 12' 47.854'

Bisti Badlands

N36° 16' 02.576' W108° 13' 25.754'

N36° 15' 55.976' W108° 13' 41.354'
Na Bisti Badlands gaan we de volgende dag met behulp van de omschrijving en gps coördinaten die ik van internet geplukt heb op pad, op zoek naar de King of Wings. Er lijkt een pad te lopen en we volgen dit pad. We komen weer langs verschillende gekke rotsformaties die zich op de bodem van de wash bevinden. 

Achteraf gezien hebben wij een beetje omgelopen om bij de King of Wings te komen. Wij gingen er te makkelijk vanuit dat het pad er niet voor niks lag. Maar dit pad is niet de kortste weg. Terug naar de auto hebben we de kortste weg genomen op de gok dat het wellicht lastig zou worden om uit de wash te komen, maar dit bleek niet zo te zijn. Dus veel eerder bij de auto dan verwacht. Hieronder heb ik deze route proberen uit te leggen.

Afslag richting King of Wings: Vanuit Farmington neem je de 371 naar het zuiden.
Sla linksaf de 7650 op. Staat voor de afslag aangegeven met een blauw bordje.

Na een tijdje zie je rechts voor je een windmolen. Hier ga je uiteindelijk heen.
Op GPS: N36º12,333 W107º59,245 neem je vanaf de 7650 de afslag rechts richting de windmolen. Windmolen: GPS: N36º11,547 W107º59,218.
Parkeer hier de auto en loop linksom het hek van de windmolen. In de hoek waar de hekken elkaar raken kun je het hek openen. Volg nu het hek, waarbij de molen recht achter je blijft. Volg het hek tot het de hoek om gaat. Hier volg je niet het pad, maar ga je 45º naar links. Of wel richting 10 / 11 uur op een klok. Vanuitgaande dat de molen achter je ligt.


Valley of Dreams

Na de king of wings rijden we door naar Valley of Dreams. Daar zouden ook vreemde rotsformaties moeten zijn. Ook hier hebben ze allemaal namen bedacht voor de figuren die hier staan. Zoals de stenen "Aliën Throne" hier op de foto. Deze staat midden in een groep van allerlei vreemde rotspartijen. Vanaf de parkeer plaats is dit niet te zien, daar het achter een berg ligt. Ik geloof dat het iets van 45 minuten lopen is. Je kan over de berg klimmen of eromheen lopen. Klik op de foto voor de lokatie op google maps.

Vanuit de King of Wings kun je de 7650 een klein stukje terug rijden en deze afslag (36°11'28.7"N 108°01'25.6"W) 7870 nemen naar het zuiden. Volg dit en houd steeds links aan tot de parkeer plaats.(36°08'28.1"N 107°58'02.1"W). Dan begint de wandeling richting (36°08'55.9"N 107°58'50.6"W) Je kunt er recht op af lopen. 


Vanuit Farmington neem je de 371 naar het zuiden.
Sla linksaf de 7650 op. Staat voor de afslag aangegeven met een blauw bordje. Deze weg volg je tot je bij de afslag komt zoals hierboven benoemd als "deze afslag". Volg de bovenstaande tekst vanaf dit punt verder.

De King of Wings is met een normale auto goed te bereiken. Het laatste stuk naar de Valley of Dreams is een high clearance auto gewenst. Wij reden het met een Hyundai Tucson. We hebben meerdere malen de bodem van de auto geraakt omdat het spoor heel erg diep uitgesleten is. Waardoor het midden deel van de weg erg hoog ligt en met gras begroeid. Vlakvoor de parkeer plaats is tevens een enorme kuil waar je door moet en die kun je beter niet nemen als je niet hoog genoeg bent. Hier hebben wij ook de auto enigszins gesloopt. Laat evt de wagen voor dit punt staan. Je bent gewaarschuwd. :)


De volgende dag nemen we een korte omleiding naar Shiprock waar we even staan te kletsen met wat Amerikaanse toeristen. We rijden door naar het zeer toeristische 4 corners monument. Hier komen de staten New Mexico, Arizona, Utah en Colorado bijelkaar. Dit punt is eigendom van de native Amerikanen en mag je entree betalen.

Via de 162 rijden we richting Bluff.

Daar zoeken we een hotel, maar krijgen niet iets gevonden naar onze smaak en we kiezen ervoor om naar Blanding te rijden. Hier slapen we en gaan de volgende dag weer op stap en rijden langs Raplee Ridge. 

Na al twee keer in Monument Valley geweest te zijn hebben we beide keren Valley of the gods overgeslagen. Nu toch maar eens doorheen rijden. Absoluut geen spijt van. Super mooie rotsformaties. Lekker op ons gemakje erdoorheen en wat mooie plaatjes schieten.

Na Valley of the Gods had ik ook de Moki Dugway en Mulley Point op het programma staan. Dus even de GPS erbij om te zien hoe we daar konden komen. Dat was eigenlijk niet zo

heel moeilijk aangezien de Moki Dugway zo goed als bij de west uitgang van Valley of the Gods lag. We namen de kronkelige weg naar boven en via de gps kwamen we heel makkelijk ook bij Mulley Point. Hier hadden we een prachtig uitzicht over Valley of the Gods, Goosenecks en in de verte kon je zelfs Monument Valley zien. Echt een must do als je in de buurt bent. Echt lekker de tijd genomen om van dit uitzicht te genieten. Daarna starte we de reis naar beneden.

Nu op weg naar Goosenecks SP. Daar aangekomen moeten we $5 entree betalen. Laat het toeval nu zijn dat we niet met kaart kunnen betalen en ook geen $5 cash op zak hebben. De vriendelijke meneer laat ons toch door en we gaan het park in. Maar na 100meter houdt het op. Het is alleen een uitzichtpunt. Een prachtig uitzicht over de San Juan Rivier die een aantal haarspeld bochten maakt.

Op weg naar Monument Valley komen we langs Mexican Hat. Geen idee waarom het zo heet, jij?
We zijn er al eerder langs gereden, maar nooit er ook echt naar toe. En dus doen we dat nu zeker een keer. Over het onverharde pad rijden we er een stukje omheen.

Tja, ook wij maken deze foto. Niet origineel, maar het blijft gewoon een mooi punt. De weg richting Monument Valley. Voor vele ook bekend onder de naam "Forrest Gump" punt. Gewoon omdat dit punt in de film voor komt. Er staat zelfs een bord langs de weg waarop staat dat je bij het Forrest Gump punt staat. 

Aangekomen in Monument Valley, stappen we  het hotel The View binnen. Op de gok dat er nog kamers vrij zijn. Waarvoor op het internet wordt gewaarschuwd dat het maanden vooraf al volgeboekt zit. Maar op de vraag of er nog kamers vrij zijn is het antwoord "sure". We wisten vooraf dat het prijzig zou zijn. Dus ff slikken en boeken met die hap. De volgende dag besluiten we om eens een tour te doen. De vorige keren zijn we zelf gereden, maar met een tour mag je net wat verder en krijg je nog wat extra info. We hadden de tour voor onszelf en een hele aardige man die veel wist te vertellen en ook de tijd nam.


Vanuit Monument valley rijden we richting Tuba City. Daar zouden we een permit kunnen krijgen voor Blue Canyon. Daar aangekomen in een best overpriced hotel weten ze daar van niets en zeggen dat je iemand zou moeten bellen, maar hebben daar geen verdere gegevens van. Dan maar even het zwembad in en de volgende dag dan maar richting Coal Mine Canyon.

Na de coal mine canyon terug via Tuba City en de 160 richting de welbekende 89. Alwaar je deze kruising tegenkomt.

Hier moeten keuzes gemaakt worden. Allemaal mooie bestemmingen.

Maar goed, de route moest helaas weer richting het zuiden en dus richting Flagstaff.


Op weg richting het zuiden op de 89 naar Flagstaff kun je linksaf de 395 op en daar komen we langs Sunset Crater Volcano NM. Dit is een leuk uitstapje tussendoor. Met wat leuke hikes door een vulcanisch landschap. Iets naar het zuiden linksaf de i40 op rijden we langs Meteor Crator Natural Landmark. Hier is een meteor op de aarde gestort.

In Flagstaff verbleven we in Best Western Pony Soldier inn & suites. De volgende dag reden we door richting Sedona. Onderweg even gestopt bij Midgley Bridge. Daar even wat gewandeld om vervolgens verder te rijden naar waar we lang geleden ooit eens eerder waren en het daar prachtig vonden. Sedona!

Leuk om Sedona zo anders te zien dan de eerste keer dat we er waren. Het kleine stadje is gegroeid, maar heeft het knusse en gezellige zeker behouden.

Op naar Prescott en Watson Lake.
Watson Lake is heel apart en leuk om doorheen te wandelen en over de bolle rotsen te klimmen. Het is er lekker rustig en dus niet al te veel mensen op de foto's erbij.

Als we daarna Prescott downtown gaan bekijken vallen we met de neus in de boter. Er staat weer wat te gebeuren. Een orkest start op courthouse plaza. We nemen plaats op de trappen van het Yavapai Courthouse en zien steeds meer mensen met eigen stoeltjes en eten zich verzamelen voor het orkest. Het is lachwekkend om dit te aanschouwen.

De Volgende dag rijden we richting onze laatste bestemming, Phoenix. Maar niet vol gas over de snelweg, Maar we gaan via de 260 en de 87 via Tonto Natural Bridge State Park. We rijden door het Tonto Natonal Forrest. Bij de natuurlijke brug aangekomen is het een flink gat. 

Is er een manier om beneden en onder de brug te komen? Jazeker, een flinke daling en wat geklim over de rotsen brengt je onder de brug. Helemaal eronderdoor was ook wel mogelijk, maar meer voor de durfals. We zouden dan over een schuine helling moeten klimmen. Deze gladde klimwand wilde wij ons toch niet aan doen. Mocht je uitglijden lag je in het water waarvan je ook niet kon zien hoe diep het was. Waarschijnlijk wel heel koud. Dus via dezelfde weg weer omhoog geklommen. 
Nu echt maar op weg naar Phoenix.

Wat kunnen we in Phoenix nog even doen?

Ohja, natuurlijk.
We kunnen nog even shoppen voor we weer naar huis gaan!


Hieronder staat de planning die we vooraf gemaakt hebben.

 

Zaterdag

09-06

AMS - PHX

 

 

 

 

 

 

 

 

 

zondag

10-06

Phoenix - Globe

 

Sabino Canyon

181

 

 

Apache Trail hwy88

 

 

 

maandag

11-06

Globe - Tuscon

 Seven Falls

 

171

 

 

 

 

 

 

dinsdag

12-06

Tuscon

Saguaro NP / East

Old Town

 

 

 

 

 

 

 

woensdag

13-06

Tuscon - Willcox

Chiricahua

 

276

 

 

Via Tombstone (cowboy stadje)

 

 

 

donderdag

14-06

Willcox -Silver City

Catwalk Recreation Area

 

311

 

 

 

 

 

 

vrijdag

15-06

Silver City - Las Cruces

City of Rocks SP

 

181

 

 

 

 

 

 

zaterdag

16-06

Las Cruces - El Paso

 

 

60

 

 

 

 

 

 

zondag

17-06

El Paso- Carlsbad

Carlsbad Caverns

 

271

 

 

Via El Paso???

 

 

 

maandag

18-06

Carlsbad - Alamogordo

White Sands NM

 

236

 

 

Via Roswell??? (tourist Trap?)

 

 

 

dinsdag

19-06

Alamogordo - Socorro

 

 

214

 

 

 

 

 

 

woensdag

20-06

Socorro - ABQ

Sandia Peak Tramway

Old Town

124

 

 

 

Mezel mods Pinball

 

 

donderdag

21-06

ABQ - Santa Fe

Palace de Governors

Railyard

104

 

 

 

Kasha-Katuwe-TR NM

DeVargas Mall (Gratis Parking, 5 min van Centrum

 

vrijdag

22-06

Santa-Fe -Gallup

Pyramid Rock

Red Rock Park

320

 

 

 

 

 

 

zaterdag

23-06

Gallup - Farmington

Bisti Badlands

 

179

 

 

 

 

 

 

zondag

24-06

Farmington - MV

Raplee Ridge

Gooseneck SP

241

 

 

Via Mexican Hat

Moki Dugway

 

 

maandag

25-06

MV - Holbrook

Canyon de Chelly

Petrified Forrest

314

 

 

 

Wild Cat trail

 

 

dinsdag

26-06

Holbrook - Tuba City

Blue Canyon

 

262

 

 

 

 

 

 

woensdag

27-06

Tuba City - Sedona

Boynton Canyon

 

172

 

 

 

 

 

 

donderdag

28-06

Sedona - Phoenix

Watson Lake / Granite Dells

 

188

 

 

 

 

 

 

vrijdag

29-06

Phoenix

Arizona Mills Mall

 

0

 

 

Tonto Natural Bridge

 

 

 

zaterdag

30-06

PHX - AMS

 

 

0

 

 

 

 

 

 

zondag

01-07

Thuis

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3805