Goed om te weten

Reisgids

Hoe ga ik mijn corona tijd doorbrengen dacht Hans Moonen. Met zijn werk als grafisch vormgever en Amerika reiziger viel toen het kwartje. Met wat foto en tekst input van mede Amerika reizigers en ReisTipsAmerika.nl is het een prachtige gids geworden.
In de gids staan stukjes route en de daar bijbehorende bezienswaardigheden en tips. Hierdoor kun je deze makkelijk toepassen op je eigen gemaakte route ipv de standaard routes te volgen. Met behulp van deze gids maak je precies de route langs de bezienswaardigheden die jou voorkeur hebben en niet die een reisbureau voor je uitkiest. Achterin de gids staan ook nog eens een berg websites waar je veel informatie kunt vinden met betrekking op het reizen naar Amerika.

Wij van ReisTipsAmerika.nl zijn trots dat wij Hans hebben kunnen helpen aan foto's, tekst en een laatste controle op drukfoutjes.

Bestel jouw exemplaar bij Hans voor ze uitverkocht zijn. Bestel hem hier.Golden Gate Bridge

Ben je van plan om vanuit San Francisco naar de overkant te rijden dan ben je vrij van tol. Wil je ook richting San Francisco rijden over de brug dan zul je tol moeten betalen. Vroeger kon dat bij een poortje, maar nu is er een systeem dat met kentekens werkt. Betaal vooraf of binnen 48 uur via deze website.

Anders heb je kans dat het verhuur bedrijf je dit in rekening brengt incl wat extra administratie kosten. Dit zou je op je Credit card afschrift tegen kunnen komen. 


King of Wings

Een van de must sees van New Mexico. Hieronder heb ik proberen uit te leggen hoe je daar gaat komen. Het eerste stuk is wat saai, zodra je in de wash loopt zie je onderweg ook al mooie dingen. Een GPS apparaat of GPS app op je telefoon is wel een must. Ik heb de geocaching app gebruikt. Voor de kenners van deze app, heb ik allerei waypoints aangemaakt in een willekeurige cache. En dan steeds genavigeerd naar een van deze waypoints.

N36º 12,333 W107º 59,245 : Afslag vanaf de 7650 naar de windmolen : 

N36º 11,547 W107º 59,218 : Windmolen: 

N36º 10,267 W107º 58,368 : King of Wings: 


OFF Muggen Spray.

Deze spray staat bekend als een van de fijnste en beste anti muggen spray die je kan krijgen in Amerika. Deze spray is tevens effectief tegen "teken". Dus neem er ook een extra mee naar huis voor de muggen en teken hier in Nederland.
Werkt alleen op de huid. Dus spuit het niet op je kleren of omgeving, want dat schijnt niet te werken.


Cairns

In principe gewoon een stapeltje stenen. Maar toch hebben ze een best belangrijk doel. In afgelegen gebieden staan vaak minder of zelfs geen bordjes op de hiking trails. Trails worden dan aangegeven door deze cairns. Door van de ene naar de andere te lopen volg je een bepaalde route. Het is dus niet gewoon een rage of hobby om deze stenen maar te gaan stapelen. Bouw daarom nooit een cairn in de buurt van  een hiking trail als je daarmee de verkeerde weg zou kunnen aanwijzen. Hikers zouden het verkeerde pad kunnen kiezen en verdwalen. Als je er een wilt bouwen, bouw er dan een op het einde of aan het begin van een hiking trail of naast een andere cairn. 


Beren Spotten

In veel parken zitten beren en iedereen wil deze dan ook graag zien. Terwijl in veel parken het zeer zeldzaam is dat je ze ziet. En in andere gebieden ze gewoon langs de weg lopen. Wil je veel wildlife zien zul je vroeg op moeten staan of tot wat later blijven rondhangen. De enige beer die je kan knuffelen is de tamme Teddy. De rest is niet in jou geïnteresseerd en zal jou meestal wel met rust laten. Loop je in zijn weg of kom je te dichtbij zal hij dat laten merken door je wat op te jagen. Maar in de meeste gevallen is hij eigenlijk net zo bang van jou als jij van hem. Hij kent jou niet en weet dus niet zeker of hij kans maakt en of hij de energie wil verspillen om in de aanval te gaan. Ga je rennen dan geef je hem het zelfvertrouwen dat hij de sterkste is en zal hij wellicht een poging wagen om je nog meer de stuipen op het lijf te jagen. Maar blijf je rustig staan en maak je jezelf groot, evt met de spullen die je bij hebt, dan gaat ook hij twijfelen en zal het bij een dreiging blijven en behoud hij de energie voor andere dingen. Maak ook veel geluid met je stem en klap in je handen om te laten zien dat jij niet bang voor hem bent. Dit zal zo zijn in 80% van de gevallen. Mocht er dan toch nog een aanval komen, gebruik dan de berenspray. 


Berenspray

Deze spray wordt aangeraden om bij je te hebben op verschillende hiking trails in parken waar veel beren zitten. Soms heb je het idee dat het een commercieel dingetje is omdat de kans dat je een beer op een hiking trail tegenkomt erg klein is voor de meeste mensen. 80% Van de mensen lopen de bekende korte hiking trails waar het over het algemeen redelijk druk is. Beren zullen daar niet zo snel komen. Ga je heel vroeg of heel laat op de dag is de kans al groter. Ook als je de minder drukke hikes gaat lopen is de kans groter. Doe je voornamelijk korte hikes (=drukker) dan zul je deze spray niet echt nodig hebben. Gewoon geluid maken dat je aanwezig bent is dan al zat. Of loop met of in de buurt van andere mensen mee. Er zijn natuurlijk uitzonderingen. De Black bear is wat gedurfder dan de Grizzly en heeft wellicht al eens aan eten van de mens geproeft en komt meer halen.
Let op!! Heb je berenspray gebruikt, verlaat dan dat gebied. Een bak berenspray in je gezicht is niet fijn, maar verdunt ruikt het interessant, ook voor beren die verder weg zitten en het ruiken. Die zouden er dan op af kunnen komen.


Bear Bells

In vele winkels worden ook deze bear bells verkocht onder het mom van dan hoef je zelf geen geluid te maken. De nationale park rangers raden deze niet aan.

Zij zeggen dat het de nieuwsgierige beren kan aantrekken omdat ze het geluid juist interessant kunnen vinden. Ze herkennen het niet als zijnde een mens. De menselijke stem is het beste ongeacht welke taal je spreekt. Zing een liedje en/of praat met je hiking partner(s). Beren eten over het algemeen geen vlees. Dus een aanval zou alleen uit verdediging zijn en niet om jou op te eten. Maak duidelijk aan de beer dat je geen problemen zoekt door rustig achteruit te lopen en laat zien dat je ruimte maakt voor hem en niet geïnteresseerd bent in hem. Dan zal hij ook geen moeite en energie verspillen om jou aan te vallen.Sales Tax ofwel BTW op je aankopen

De btw wetten voor staten binnen de USA worden niet geregeld door de natie.
Elke staat regelt zijn eigen sales tax. Deze sales tax wordt voornamelijk geheven over detailhandel en bepaalde diensten. Daarbij mogen de gemeentes en deelgemeentes bovenop de basis btw ook nog extra btw rekenen indien gewenst. Terwijl sommige producten zoals levensmiddelen, medicijnen en kleding wellicht geen staats btw hebben, kunnen ze lokaal toch besluiten om btw te heffen.

Vanaf november 2015 hanteren Alaska, Delaware, Montana, New Hampshire, en Oregon standaard geen sales tax maar hanteren zelf de btw op geen of bepaalde producten zoals accijns, loonbelasting en btw op toeristische lokaties.

 

 

Alaska

Terwijl er geen sales tax is in Alaska, worden lokale gemeente voorzien van de mogelijkheid om toch btw te heffen over bepaalde producten of diensten. In Juneau is de btw 5%, terwijl in Anchorage en Fairbanks er geen btw wordt geheven. De btw op benzine is hier het laagst nl 12 cent per gallon (3,78L). BTW wordt geheven op de distributeurs en groothandelaren van alcoholische dranken en worden gemaakt tegen een vast tarief. Er is een accijns btw van $34,50 voor passaiers op commerciële schepen met overnachtings mogelijkheden. 

 

Delaware

In plaats van sales tax, Delaware beoordeelt bruto-inkomsten belasting op bepaalde activiteiten. Delaware maakt uitgebreid gebruik van de accijnzen die worden geheven als een vast tarief per gallon op goederen zoals motorbrandstof en alcohol. Er wordt btw geheven van $ 1,60 per pakje sigaretten. De staat heeft een relatief hoge vennootschapsbelasting en legt extra belasting op specifieke distributeurs van goederen en diensten, waardoor de staat 0% onroerende tax en sales tax kan hebben. Delaware's 0% sales tax heeft de staat interessant gemaakt voor kunsthandelaren en verzamelaars die zodoende de hoge sales tax kunnen mijden.

 

Montana

De gebieden in Montana die veel toeristen trekken hebben een lage sales tax van 3% in de vorm van een soort toeristen belasting. Om van deze optie gebruik te mogen maken mag de stad niet meer dan 5500 permanente inwoners hebben. De reden van deze tax is om de infrastructuur te onderhouden voor de regelmatig bezoekende toeristen. Deze lokaties zijn o.a. Whitefish, Red Lodge, Big Sky en West Yellowstone. Hotels/motels etc en autoverhuur bedrijven rekenen vaak nog sales tax. 

 

New Hampshire

Hier bestaat wel een 9% sales tax op bereide maaltijden in restaurants, korte kamer verhuur en autoverhuur. Er is ook een 7% tax op telefoon diensten en 1,5% tax op onroerende zaken. Accijns tax zijn wel aanwezig bij benzine, tabak, bier en electriciteit. 

 

Oregon

Gemeentelijke instanties in Oregon mogen sales tax heffen op bepaalde artikelen. Er worden accijns toegevoegd aan telefoon diensten, tabak, en alcohol. Lokale gemeente mogen sales tax heffen over voorverpakt eten. Oregon heft een hoge loonbelasting ten opzichte van andere staten waardoor de meeste sales tax dus weg kan blijven. 


De grens over met de auto

Ga je met de auto de grens over naar Canada of naar Amerika dan krijg je te maken met de grens controle. Dit kan meevallen, maar ook erg tegenvallen. Het kan soms druk zijn en of ze willen veel van je weten.

Ook al ben je niet met het vliegtuig naar Amerika/Canada gekomen soms helpt het als je toch een ESTA of ETA van het andere land op zak hebt om sneller door te mogen.

Klik hieronder op de websites om te zien hoe druk het is bij de grens overgang.

Kijk op deze website voor de wachttijden richting Amerika en

kijk op deze website voor de wachttijden richting Canada.

Wellicht kun je vooraf al zien wat de drukke periodes zijn zodat je die kunt vermijden.


Bellen in Amerika

Als je vanuit het buitenland naar Nederland wil bellen moet je 0031 of +31 voor het nummer draaien. In Amerika werkt het soms nog even anders. Daar zul je eerst een nummer moeten draaien om te laten weten dat je een nummer buiten Amerika nodig hebt.

Dit is 011 hierna volgt 31 en dan het abonnee nummer alwaar je de eerste 0 weglaat. Bijv. 040-1234567 wordt 011 31 40 1234567. Je kunt dus niet zomaar even in je telefoon op een naam klikken om te bellen. Je zal eerst het nummer aan moeten passen. Voor Amerika is een telefoon met een 1900 Mhz band nodig. Is jou telefoon een tri-band of Quadband dat zal deze 1900 Mhz er wel bij zitten. Check dit vooraf even.

 

Er zijn een aantal opties mogelijk.

  • Je eigen telefoon met je eigen simkaart.

Je moet je zelf dan afvragen of je veel wil bellen en of gebeld wilt worden. Is dat nihil dan wegen de kosten van een prepaid telefoon en sim kaart niet op tegen die ene keer dat je je eigen telefoon gebruikt. Ben je ergens waar er wifi is (hotels, McDonalds, Malls etc) dan kun je altijd via internet bellen via bijv.: facebook, whatsapp, skype, facetime etc.. Je kan bij bepaalde providers in Nederland ook tijdelijke buitenland bundels kopen. Zodat het net even iets voordeliger is. 

  • Je eigen telefoon maar met een pre-paid sim kaart die je in Amerika koopt.

Indien je een prepaid simkaart koopt in Amerika en in je eigen telefoon stopt zul je er rekening mee moeten houden dat men jou dan niet kan bellen op je eigen nummer. Maar wellicht nog belangrijker, je telefoon moet natuurlijk wel simlock vrij zijn. Schakel je eigen telefoon door naar je nieuwe nummer of wissel de sim kaarten af en toe om te zien of je nog iets gemist hebt. Doorschakelen wil natuurlijk zeggen dat jij ook die kosten krijgt. Hierbij kun je ook een dataplan bestellen zodat je mobiel internet hebt. Let er ook op dat als je er internet bij hebt het niet altijd mogelijk is om je eigen telefoon als router/hotspot in te stellen zodat de kids via die sim ook op internet kunnen. Dit heet Tetheren en moet mogelijk zijn om je mobiel als router/hotspot in te stellen.

  • Prepaid telefoon en met een pre-paid sim kaart die je in Amerika koopt.

Dit is wellicht de slimste zet als je veel wil/moet bellen en zo veel mogelijk bereikbaar wil zijn. Je kan dan kijken welk netwerk het beste bereik heeft in het gebied waar jij allemaal langs komt. Je kan dit een volgende vakantie weer gebruiken. Hierbij kun je ook een dataplan bestellen zodat je mobiel internet hebt.

Let er ook op dat als je er internet bij hebt het niet altijd mogelijk is om je eigen telefoon als router/hotspot in te stellen zodat de kids via die sim ook op internet kunnen. Dit heet Tetheren en moet mogelijk zijn om je mobiel als router/hotspot in te stellen.

  • Telefoon cel of hotel telefoon.

Je hebt vakantie en dus wordt er niet gebeld. En in noodgevallen is er altijd wel ergens een telefoon cel of hotel waar je even mag bellen. Lekker rustig zo.

 

Arieli Mobile

Soms is het best handig als je onderweg toch even snel op internet kan om een hotel of restaurant etc op te zoeken op internet. Of om te bellen via Facebook, whatsapp of facetime. Kun je niet wachten tot je ergens een wifi verbinding kan vinden, neem dan een simkaart van Arieli. Zij hebben verschillende simkaarten met verschillende pakketten. Vele zijn je al voorgegaan.


SMS bericht over tarieven.

Je kent ze wel die sms berichten die je vertellen wat de tarieven zijn als je net de grens over bent. In Amerika krijg je dit ook. Alleen wissel je daar regelmatig van staatsgrens op je roadtrip en krijg je dit bericht ook als je van provider wisselt. Dit doet je telefoon automatisch als het vorige signaal zwakker wordt en een sterker signaal zich meld. Soms krijg je ze echt tot vervelends toe. Kun je dit ook stoppen? Ja dat kan.

Vodafone klanten bellen met 1201 en vragen daar om dit uit te zetten. Dit kun je niet zelf doen. Je kan het ook regelen via het social media kanaal van Vodafone.

KPN klanten kunnen zich afmelden door de tekst "INFO UIT" te sms-en naar 1330.

Simyo klanten kunnen zich afmelden door de tekst "INFO UIT" te sms-en naar 1330. "INFO AAN" zet het evt weer aan als je wil.

Ziggo klanten moeten even 1200 bellen, kun je niet zelf regelen.

T-Mobile klanten moeten even bellen met de service dienst. Dan zetten zij het uit.

Telfort klanten sturen een sms met "Nee" naar 1277.


Kofferbanden

Je hebt ze met en zonder slot. En die met slot kunnen ook met of zonder TSA slot. TSA staat voor Transportation Security Administration. Bij de TSA hebben ze een sleutel die alle TSA sloten open kunnen maken. Dit hebben ze bedacht zodat ze de koffer niet open hoeven breken en of de eigenaar op hoeven sporen indien ze erin willen kijken. Ook kofferbanden kunnen zo'n TSA slot hebben. Mijn ervaring is, juist als je een TSA slot hebt, dan maken ze hem ook open. Ik hoor het vaak dat mensen met een TSA slot een briefje in de koffer vinden waarop staat dat ze in de koffer zijn geweest. Je koffer mag je nl niet op slot doen als je naar USA reist behalve als er een TSA slot op zit. Wij doen de koffer niet op slot maar doen er wel een kofferband omheen die wel op slot gaat. En dit is geen TSA slot. Als ze hem dan echt open willen maken knippen ze gewoon de banden door. In al onze reizen tot nu toe is dit 1 keer gebeurt en toen hadden we al een vermoeden dat het ging gebeuren omdat we veel kaas bij ons hadden. Dit brachten we mee voor vrienden. Maar namen de gok. Toen vonden we ook een briefje in de koffer. Verder hebben ze niks overhoop gehaald. Maar iemand van TSA kan dus in je koffer. En ook daar kunnen verkeerde mensen tussen zitten. Zie dan maar te bewijzen dat je er iets van waarde in had zitten. Meestal stop je dat in je handbagage, maar soms komt het voor dat het beter in de koffer kan.


Navigatie op de voorruit

Huur of neem je een navigatie apparaat mee. Pas dan op waar je deze plaatst. In veel staten is het verboden om deze op je voorruit te plaatsen. Kijk op deze pagina om welke staten het gaat. Nog maar weinig huur auto's zijn voorzien van zo'n rond plaatje op het dashboard waar je de navigatie zuignap op kan plakken. Bestel deze hier en neem deze zelf een mee. 2 per bestelling.


JetLag

Hoe om te gaan met een jetlag?

Op je heen reis zul je er niet veel "last" van ondervinden. Je bent dan alleen erg vroeg wakker. Daarom is het ook vaak slim om, alleen als je een rondje rijdt, niet je eerste dagen in een grote stad te verblijven. Maar ga dan juist vroeg op pad zodat je deze tijd gebruikt om op je volgende lokatie te komen. Bij aankomst heb je dan nog een groot deel van de dag. Aan het eind van het rondje bezoek je die stad.

Bij terug komst is het een ander verhaal. Je kan slecht in slaap komen en hebt midden in de nacht honger. Wij hebben het redelijk onder controle door het volgende te doen. Bij thuiskomst ga je meteen precies 2 uur slapen. Je zet een wekker 2 uur verder en gaat er dan hoe moeilijk het wellicht zal zijn meteen uit en springt onder de douche. Dit verwijdert je vermoeidheid van de vlucht/reis maar niet je volledige slaap tekort. Hierdoor kun je makkelijker je dag vervolgen en ga dan slapen op een normaal tijdstip. Sta vroeg op alsof je naar het werk moet(of ietsjes later). De volgende dag ook weer op hetzelfde tijdstip gaan slapen.  Hiermee kom je weer sneller in het ritme van thuis.


Koffer opnieuw inchecken?

Vlucht met tussen stop? Moet ik mijn koffer tussentijds ophalen of gaat hij rechtstreeks door? Dat is afhankelijk van welk vliegveld je tussenstop is. Maak je niet druk. Deze informatie wordt altijd vanzelf duidelijk. Het wordt je verteld, of bij inchecken, of vlak voor landing in het vliegtuig, of na de douane bij aankomst op je tussenstop. Aangezien je bij de laatste optie erg lang in de rij staat, zullen je koffers al naast de band staan en zullen medewerkers je vertellen dat je ze mee moet nemen en weer moet inchecken. Volg vanaf daar de borden " Connecting Flights" en alles komt goed.


Gaan je kinderen mee vliegen?

Vlieg je met kleine kinderen dan is het altijd afwachten hoe ze reageren op de vlucht. Schrik, Misselijk van turbulentie en pijn in de oren zijn dingen waar ze niets aan kunnen doen. Maar een huilend kind is wel overlast voor andere.

Een leuk idee dat ik zag is om een aantal goodybags te maken met snoepjes en een klein briefje met je verontschuldigingen voor eventuele overlast. Leg deze op de stoelen om je heen. Ik denk dat je meteen al meer medeleven hebt verdient voor dat de vlucht nog moet beginnen. En wellicht wat minder vieze gezichten jou kant op.

Ouders: Het lastig vallen van andere passagiers staat hier los van. Dat los je niet op met een briefje. Kinderen worden niet lastig of met vervelend gedrag geboren. Opvoeding is deel 2!


Parkeren in New York

Lelijke vieze stad, maar oh wat gaaf. Kom je er op een route langs dan is het altijd lastig wat te doen met parkeren. Niemand kan ik aanraden om door Manhattan te rijden om een parkeer plek te zoeken. Doe dit dan ook niet! Maar hoe kom ik dan in Manhatten? Hier komt de gouden tip: Stel je navigatie in op: Staat: New York, Stad: St George, Straat: Ferry Terminal Viaduct, Huisnummer: 1 of 40°38'32.1"N 74°04'30.4"W. Hier rijd je in en parkeer daar je auto. Koop een kaartje en leg deze onder je voorruit. Dit kost op het moment van schrijven $8,- per 18 uur en maximaal 18 uur. Dus geen overnachtings parkeerplaats. Vervolgens neem je de Staten Island Ferry naar Manhattan. Deze Ferry is GRATIS! Deze ferry vaart langs het Vrijheidsbeeld.


Parkeren (in garage)

Parkeren is soms lastig, zeker in een grote stad. Waar zet je hem neer? Is het daar niet te duur? Gelukkig zijn de meeste garages iets ruimer van opzet dan die in Nederland. Maarja eenmaal buiten is de vraag, kunnen we hem straks nog terug vinden. Voor je de garage verlaat, maak dan een foto van je auto met daarop de kleur van de palen en of de nummers van de parkeerplek. Veel garages hebben zo'n kleur code voor elke etage. Noteer evt ook de straat waar de parkeer plek zich bevindt.


De Tioga pass

Een veel gebruikte route naar Yosemite NP op een trip tussen Death Valley en San Fransisco. Deze mooie weg gaat door de bergen op een flinke hoogte. Dit houdt in dat er in het voorjaar en najaar nog of al sneeuw kan liggen. Dan wordt deze route afgesloten. Ga je dus in deze tijd die kant op check dan deze website en evt vlakvoor je bij dit punt aan komt onderweg nog eens of de Tioga Pass al of nog open is.

Anders zul je om moeten rijden via een van de andere wegen in de buurt. Maar zijn die wel open dan? Bekijk op deze website of de andere wegen wel open zijn.


Koelbox

De eerste dag dat we gaan rijden gaan we vaak eerst even wat boodschappen doen. Daarbij kopen we een traytje flesjes water en wat frisdrank. En uiteraard wat snoepjes, koekjes en chips, gewoon omdat het kan.

Bovenop de stellingen bij de gekoelde produkten staan deze piepschuimen koelboxen. Ze zijn er in verschillende maten en kosten vanaf $6 ongeveer. Deze vullen we met ijsklontjes uit de ijsblokjes machine die in bijna elk hotel wel aanwezig is. Zo hebben we onderweg lekker gekoelde dranken. Andere produkten zou je in tasjes kunnen doen en ook in de koelbox om het koel te houden, maar niet dat ze nat worden van smeltend ijs.
(edit:2019):
Bijv Californie is erg bezig met milieu bewuster worden. Rietjes bij je drankjes krijg je niet meer standaard tenzij je er om vraagt. Sommige parken verbieden ook het gebruik van deze piepschuimen koelboxen. Wij hebben in 2019 daarom een koeltas gekocht bij de Walmart voor iets van $17,-. Deze heeft een harde bak in de tas staan. Bovenop zit een vak waar je bijv chocola in kan doen wat dan niet in het ijs ligt maar wel koel blijft. Op de terug weg hebben we deze tas gebruikt als handbagage. Hier ging o.a. de camera in.

 

Tipje:

  • Weet je niet zeker of er een ijsblokjes machine is of is hij kapot? Leg dan een aantal flesjes water in het vriesgedeelte van je koelkastje op je hotel kamer. De volgende ochtend zijn deze bevroren en kunnen dan dienen als koel element.
  • Koop evt van die kleine siroop spuitflesjes om smaak toe te voegen aan je water flesjes. Dat drinkt net wat lekkerder.
  • Als je de volgende dag een langere hike gaat doen kun je ook wat flesjes bevriezen zodat je die als laatste op je hike kan drinken en dan nog steeds koel zijn.


Dokter

Wat als er iets meer nodig is dan een asperientje?

Als je tijd hebt bel dan altijd even met je verzekering. Een bezoekje aan de eerste hulp (E.R. = Emergency Room) is vaak vele male duurder dan een huisartsen post (Urgent Care). Maar voor levensbedreigende situaties ga je natuurlijk altijd rechtstreeks naar het ziekenhuis (E.R.). Vraag evt in je hotel waar de dichtstbij zijnde E.R. of Urgent Care is. Deze zijn over het algemeen van 08:00uur tot 19:00uur open. Apotheken zitten veelal in de supermarkten zoals Wall Mart of Wallgreens. Deze kunnen je goed helpen als je medicijnen nodig hebt.Verlies of diefstal camera

Bang dat je je camera kwijtraakt met je foto's erop? Maak voor je gaat een foto van je contact gegevens zodat de eerlijke vinder je makkelijk kan bereiken. Zet er niet je adres gegevens op, hierdoor weten ze dat je op vakantie bent en dus niet thuis. Evt een tekst bestand met je gegevens op de sd zetten kan ook. Maar een foto wordt wellicht eerder gezien zeker als hij nog in de camera zit. Dit kun je uiteraard met meer apparatuur doen, zoals je mobiele telefoon, tablet of laptop. De foto op je mobiel moet dan uiteraard niet het telefoon nummer van je eigen mobiel erop hebben staan. Maar die van je partner of alleen je email adres waar je op vakantie toegang tot hebt. Maak evt met je telefoon, je tablet en je camera een foto van alles dat je bij hebt. Met iets erbij dat aanduidt dat je in Amerika bent. Mocht er iets wegraken heb je op een van de andere apparaten wellicht nog een foto van die spullen. Handig voor de verzekering. Camera's en lenzen kun je online of in de app "Lenstag" registreren. Mocht iemand een camera of lens aangeboden krijgen kunnen ze hier ook de lens checken ofdat hij van diefstal afkomstig is.


Stekkers en Laders

Mocht je een aantal apparaten hebben die met een gewone stekker opgeladen moeten worden kun je in plaats van 6 reis stekkers mee te nemen, ook 1 reis stekker meenemen en 1 stekkerdoos.

 

Telefoons kun je vaak heel goed opladen in de huur auto via de 12v aansluiting. Let er wel op dat je usb stekker genoeg amperes geeft. 1 ampère is voldoende voor een iPhone, maar niet voor een iPad bijv. Er zijn 12v usb stekkers met 3 usb poorten die alle drie 2.1 ampère geven. Zie meest rechtse foto hieronder.


Fooi

Tja dat is altijd lastig. Soms gaat het tegen je gevoel in.

Wie tip je? Voornamelijk mensen die jou een dienst leveren. Zoals serveersters, taxi chauffeurs, picolo's in hotels, tour guides etc..

Als je de bon krijgt geef je je credit card en krijg je weer een andere bon waarop je dan zelf de fooi kan invullen en het totaal bedrag incl fooi. Soms wordt de fooi automatisch op je bon gezet. Hoeveel fooi geef je? Restaurants vanaf 15% ook al vond je de service waardeloos. Vond je de service waardeloos dan hebben ze liever dat je dat zegt ipv weg te lopen zonder fooi achter te laten. Je kan er voor kiezen om de fooi niet op de bon te laten zetten, maar deze op de tafel achter te laten in contanten. De tourguides van bijvoorbeeld de hop-on hop-of bussen krijgen meestal $2-$5. Picolo's worden vaak per koffer getipt. $1 of $2 per koffer. 

 


Loyaliteit pasjes

Ga je vaker op vakantie en of heel lang, 3 weken of meer bijvoorbeeld, dan is het wellicht raadzaam om een loyaliteit programma te nemen van een hotel keten die je aanspreekt of waar je al ervaring mee hebt. Hiermee spaar je per overnachting punten en bij een bepaald aantal punten krijg je een gratis overnachting. Je beperkt jezelf een beetje in keus van hotels, maar dat is de gratis overnachting vaak wel waard. Wij zijn bij Best Western en Choice hotels, die bijna overal zitten in Amerika en hebben al heel wat gratis overnachtingen gekregen.


Neem ook uw eigen anwb pas mee als u naar Amerika gaat. Bij de anwb van Amerika, de triple a (AAA), Kun je op vertoon van je pas een aantal wegenkaarten gratis krijgen. Zoek eventueel op uw route de triple a zaken op zodat u er langs kunt gaan om nieuwe kaarten te halen als u bijvoorbeeld een staatsgrens passeert. Ook voor pech hulp kunnen ze het een en ander voor je betekenen. Ook bij veel restaurants en hotels krijg je korting als je deze pas laat zien. In Amerika kennen ze het logo rechts onderin waarop staat "Show your card".